ŚWIĘCENIE POKARMÓW
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to bardzo stara tradycja. W tym roku pierwszy raz niedostępna dla większości z nas… Kościół zachęca, aby pobłogosławić pokarmy przed wielkanocnym śniadaniem. Poniżej przedstawiamy pobrany ze strony Archidiecezji Warszawskiej obrzęd błogosławieństwa stołu.
obrzęd-błogosławieństwa-stołu-przed-uroczystym-posiłkiem-w-niedzielę-Zmartwychwstania-Pańskiego
„Święcone” to piękna tradycja. Cóż stąd, że niegdyś pogańska? Wszystko, co poprzedzało chrześcijaństwo, było przeczuciem lub oczekiwaniem. Przez święcenie pokarmów Kościół błogosławi byt doczesny, podkreśla dostojność ciała, które dziś właśnie osiągnęło nieśmiertelność. Jedzenie stanowi afirmację życia. Chrystus Pan po Zmartwychwstaniu jadł miód i rybę, by przekonać uczniów, że jest żywym człowiekiem, nie zjawą. Chleb, ser i sól, barwione jajka, skromne pokarmy codzienne wchodzą jako aktorzy na scenę, gdzie rozgrywa się kulminacyjny punkt wielkiego Bożego cyklu. Bóg udziela nieraz rzeczom nierozumnym mocy przyczyniania się do ludzkiego zbawienia. Dlatego wszystko jest godne szacunku. I ten okruch chleba, co nie powinien spaść na ziemię, i sól, i jajko, którym domownicy będą się dzielić nazajutrz, życząc sobie wzajemnie pomyślności.
Zofia Kossak. Rok Polski. Obyczaj i wiara